Altan-krukkehaven lige midt i byen.

Kære læser,💚

det at sætte sig i haven eller på terrassen omgivet af blomster, træer og buske, plantet i naturlige og rustikke krukker, er trivselsskabende.

Vores unge mennesker fornemmer det også, specielt når de er flyttet til byen og engang imellem kommer hjem - dejligt at kunne sætte sig udenfor, drikke en kop te, spise en is og bare nyde duftene og lydende.

Denne fornemmelse skal vi også skabe på altanen. At turde at tænke træer og buske ind på altanen og skabe sin egen haveoase - lige inde midt i byen. Sikke en fornemmelse og sikke en glæde, vi kan skabe. 

Synes lige I skal have dette citat med på vejen af Luthar Burbank født 1849. Kendt amerikansk botaniker, som har udviklet mere end 800 stammer og sorter af planter:

"Flowers always make people better, happier, and more helpful; they are sunshine, food and medicine for the soul".

Læs mere: https://www.brainyquote.com/quotes/quotes/l/lutherburb277482.html


 


Gør plads til stole, bord og grill og brug så resten af pladsen på altanen til krukker med træer, buske og blomster. Lad blomsterne vælte ud over altanen.
På nedenstående foto kan man se, hvilken forskel en levende og blomstrende altan gør. Her er det tydeligt på facaden. Og tænk lige på, hvilken mental virkning det har på dem, som opholder sig på altanen - jeg ved godt hvilken altan, jeg ville vælge.
Har du en altan, der trænger til liv og glæde, så kom igang med planter, blomster og krukker. Måske mine forslag kan inspirere dig.


Jeg har lavet 7 forslag til enkle sammensætninger af træer, buske og blomster i krukker, hvor jeg altid tager udgangspunkt i, at man minimum skal have én stor og voldsom plante. 

Vælg vinterhårdføre planter, det er økonomisk i længden både penge- og arbejdsmæssigt. At følge planternes udvikling år efter år, er desuden en stor del af fornøjelsen. Du kan jo altid supplere med løgplanter og sommerblomster i sæsonen. 

Tag det roligt, vælg lidt af gangen og byg langsomt men sikkert op - god fornøjelse - det bliver en gave til dig selv. Ikke kun når din oase er færdig, men også selve processen i at skabe terrassehaven er skøn.Altankrukkehave nr. 1 - den rå og rustikke:

Lærketræ i stor krukke (alternativt et cedertræ) med røde og grønne husløg som bunddække. Sød til jul med lyskæde.

Troldpil i krukke og igen med husløg som bunddække.

Japansk ahorn i krukke - smuk og luftig opstammet busk.

Prydgræsser i krukke, der er mange forskellige at vælge imellem. Elefantgræs (Miscanthus) eller pibegræs (Molina) er et godt bud.Altankrukkehave nr. 2 - den lilla have:


Syren i stor krukke. Vælg en syren som bliver max 2 meter høj - her kan anbefales Syringa Prestoniae Minuet - blomsterne er lilla og dufter dejligt. Du kan også vælge dværgsyrener, her findes et fint udvalg på de fleste planteskoler.

Lavendel - husk at den tiltrækker bier.

Klematis - jeg kan anbefale Mr. President, som kan vælte ud over altanen med store lækre lilla blomster. Den blomstrer både i juni/juli og igen i september.Altankrukkehave nr. 3 - den tidligt blomstrende:

Mandeltræ i stor krukke - blomstrer tidligt på sæsonen, med de fineste sarte lyserøde blomster.

Hortensia - husk at købe havehortensia. Plantes i spagnum. Et godt valg til krukken er Hortensia Alma (hvide blomster) eller Dorthea (sart lyserød). Vær opmærksom på at en hortensias farve afhænger af PH værdien i jorden. Dvs du kan købe en hvid - men året efter har den en anden farve.

Irsk lyng, sorten Daboecia i farven rosa. Blomstrer juli-oktober.
Altankrukkehave nr. 4 - den spiselige:

Vinplante i stor krukke med skovjordbær som bunddække. 

Blåbærbuske - minimum 2 som kan bestøve hinanden.

Krydderurter - vælg krukker med en diameter på mindst 30 cm, så krydderurterne har plads til at vokse. Plant evt. 2-3 stk sammen og plant om senere, når de er blevet for store til krukken.

Tomater i stor krukke - de skal have rigeligt med jord.Altankrukkehave nr. 5 - den voldsomme og smukke:

Blåregn i stor krukke. Den er vild og voldsom, men også meget smuk. Mange siger at den først blomstrer efter 5 år. Sådan var det ikke med min, men husk beskæring.

Sommerfuglebusk "Blåvinge" ny og vinterhårdfør busk. Tiltrækker sommerfugle og bier.

Dværg Rododendron - der er flere modeller men R. Impeditum blomster både i maj og i september med blå blomster.  Husk spagnum.

Jakobsstige - små fine blå blomster, som blomstrer juli-august.


Altankrukkehave nr. 6 - den romantiske:


Rosensøjle i stor krukke Rosa Helenae "Lykkefund"- smuk som pergola over terrassedør.

Buskrose i krukke eller som på foto til venstre i pilekurv. De fåes i mange farver og varianter - vælg et tætblomstrende med en dejlig duft.

Brudeslør - skønneste små rosa blomster - vælter ud over krukkens kant.

Liljer - hvid Casablanca. 


Altankrukkehave nr. 7 - den endnu mere romantiske:

Søjle Klematis - denne klematis ville være utrolig flot i en stor italiensk eller græsk terracotta krukke. Det kunne være en klematis Montana - den kan blive 8-10 meter - så den ville være smuk at lade vokse hen over terrassedøren. Du kan få den både i rosa og hvid.

Kamelia - peach blossom - plantes i spagnum. Hvis du ønsker yderligere inspiration om Kamelia, vil jeg anbefale Tage Andersens bog "joy and frenzy". Jeg har bogen liggende i butikken - der kan du altid studere den.

Lobelia - Regatta White har små fine hvide blomster og vokser så den hænger ud over krukkens kant.

Jakobsstige - små fine hvide blomster, som blomstrer juli-august. Sorten hedder "white pearl".
"Flowers always make people better, happier, and more helpful; they are sunshine, food and medicine for the soul".

Kommentarer